Jäykkä rintaranka
Keski- ja yläselän jäykkyys kuormittaa ympäröiviä niveliä ja altistaa esimerkiksi olkapää-, niska- ja alaselkävaivolle.
Liike on lääke, mutta entä silloin jos liikettä ei vaan löydy? Erilaiset päätteet ja älypuhelimet ovat tuoneet erittäin tutun näyn niin kadulle, kahviloihin kuin koteihinkin: leijonan osa ihmisten päivästä tuijotetaan alaspäin omiin ruutuihin kyyryisessä asennossa. Usein kokemuksen ja iän karttuessa vartalon selkäranka tuppaa luonnostaan menemään lysympään asentoon eikä suoraksi enää päästäkään kuin ennen vanhaan – tai jos päästään, vaatii se hurjasti lihastyötä ja tuntuu epämukavalta. Huonolta näyttävän ryhdin lisäksi huono rintarangan liikkuvuus voi altistaa myös lihas- ja nivelongelmille.
Rintaranka on selkärangan alue lapaluiden seudulla niskan ja alaselän välissä. Se on luonnostaan eteenpäin kaareutuva ja osa selkärangan normaalia S-muotoa. Monilla asiakkailla tämä rintarangan notko korostuu turhankin paljon, jolloin rintarangan nikamat tottuvat kyyryiseen asentoon menettäen liikeradan suoristua tai kääntyä. Mikäli näin tapahtuu ja liikkuvuus ei riitä tarvittaviin tehtäviin, joutuvat ympäröivät rakenteet kompensoimaan puuttuvan liikkeen.
Alla olevilla kuvilla näytän yksinkertaistetusti, miten tämä kompensaatio käytännössä tapahtuu. Vaikka käsittelen lähes yksinomaan kaksiulotteista sivultapäin katsottua edes-takas akselia, samat lainalaisuudet pätevät myös pyörivään (rotaatio) liikkeeseen.
Rintarangan liikkuvuus ja niskajumit
Jumiutunut rintaranka altistaa monille vartalon toimintahäiriöille. Alla olevissa kuvissa näytetään, miten rintarangan jäykkyys vaikuttaa niskan toimintaan: sininen viiva esittää rintarankaa, ja keltainen viiva kaularankaa. Ensimmäisessä kuvassa mallin rintarangan liikelaajuus ei pysty suoristumaan tarpeeksi, joka aiheuttaa kaularangan painopisteen ja pään siirtymisen eteen. Koska ihminen automaattisesti haluaa silmien olevan suorassa ympäristön kanssa, joutuu kaularanka yliojentumaan. Pään painopisteen ajautuminen eteen myös lisää moninkertaisesti niska- ja hartialihasten kuormaa, johtaen helposti hartiajumeihin. Koska rintarangassa ei ole tarpeeksi liikettä, joutuu niska hoitamaan suurimman osan kääntymisestä esimerkiksi auton sivupeiliin katsoessa tai toimistossa puhuessa sivussa oleville kollegoille tai asiakkaille. Joissain tapauksissa tämä kompensointi saattaa ilmentyä erilaisina niskan oireina, kuten kivuliaina jumeina, toistuvina venähdyksinä, päänsärkyinä tai jopa huimauksena.
Oikeassa kuvassa olevalla kaverilla taas on liikkuvampi rintaranka, joka mahdollistaa paremman niskan asennon ja ja liikkeen tapahtumisen yläselän alueelta.
Jäykkä rintaranka ja yliliikkuva alaselkä
Aiemmin blogissa olen käsitellyt toiminnallisesti epästabiilia alaselkää ja sen vahvistamista. Lonkan ja rintarangan toiminta ja liikkuvuus ovat suoraan yhteydessä alaselän toimintaan. Hyvä alaselän kuntoutusohjelma huomioi mahdolliset rajoitteet rintarangan liikkuvuudessa.
Kuvissa sininen viiva esittää rintarankaa ja keltainen lannerankaa eli alaselkää. Ensimmäisessä kuvassa rintaranka on jäykistynyt, eikä suoristu kunnolla. Tällöin lanneranka joutuu vartalon suoristamiseksi yliojentumaan (menemään notkolle), joka lisää painetta alaselän nivelissä. Myös alaselän ojentajalihakset saattavat ylirasittua aiheuttaen lihaskireyttä ja jumia. Liika kompensaatio saattaa heikentää alaselän stabiiliutta.
Oikealla olevassa kuvassa rintaranka suoristuu normaalisti, jolloin alaselkä pysyy neutraalimmassa asennossa.
Rintarangan liikkuvuus ja olkapäävaivat
Kattoon koskettaessa tai ylimmälle keksihyllylle käsillä kurottaessa selkäranka auttaa suoristumalla – kokeile itse. Istu tuolilla lysyssä olevassa ryhdissä, ja nosta kädet ylös. Toista sama hyvässä ryhdissä, huomaat suuren eron.
Selkärangan asento vaikuttaa suoraan lapaluun ja olkanivelen asentoon – alla olevat kuvat yrittävät havainnollistaa tätä ilmiötä. Molemmissa kuvissa olkapäästä tulevat liikket käsiä nostaessa ovat suurin piirtein yhtä suuret, vaikka oikeassa olevassa kuvassa käsi nousee selvästi korkeammalle. Vasemmalla olevassa kuvassa rintaranka ei tohdi liikkua, jolloin olkapää joutuu kompensoimaan puuttuvan liikkeen ja altistuu kovemmalle kuormitukselle käsiä käyttäessä. Tämä helposti johtaa erilaisiin olkapään alueen kipuihin ja ahtaumiin, erityisesti operoitaessa käsillä 90° yläpuolella.
Jäykkä rintaranka vaikuttaa myös lapaluiden hallintaan, joka saattaa altistaa erilaisille lapaluun välisille vaivoille, kuten lihasjumeille tai kivuille.
Kiropraktikon vastaanotolla tutkitaan vartalon liikerajoitteet ja toimintahäiriöt, sekä selvitetään altistavat tekijät vaivojen syntyyn. Rintarangan ja muun vartalon manuaalisella käsittelyllä saadaan helpotettua kehittyneitä oireita ja parannettua toimimiskykykä sekä yleistä hyvinvointia. Lue lisää hoidosta täältä.
Atte Ranta DC
Kiropraktikko
Selän ja liikuntaelimistön terveydenhuollon ammattilainen
Helsinki Erottaja / Espoo Leppävaara
Mitä on kiropraktiikka?