Mitä on Kiropraktiikka?
Mitä on kiropraktiikka?
Kiropraktikko keskittyy tuki- ja liikuntaelimistön, erityisesti selästä ja niskasta peräisin olevien ongelmien hoitoon ja ehkäisyyn. Useimmiten hoito koostuu selkärangan manipulaatioterapiasta (SMT), jossa selkärangan nivelten toimintahäiriöitä korjataan nopealla käsin tehtävällä liikkeellä.
Selkärangan nivelten toimintahäiriöt ja niiden tutkiminen
Kiropraktiikassa toimintahäiriöllä (myös lukkiuma, liikehäiriö) tarkoitetaan selkärangan niveliä, joiden nikamien liike on käsin tunnusteltaessa erilaista kuin viereisten nikamien. Toimintahäiriöitä ei pidetä varsinaisena diagnoosina oireille, mutta niitä korjaamalla saadaan usein hyvä terapeuttinen efekti ja paranemisprosessia nopeutettua.
Usein toimintahäiriöitä tutkitaan viereisen videon esittelemällä liikepalpaatio-tekniikalla, mutta myös muita tekniikoita, kuten lihastestausta, käytetään.
Kiropraktinen hoito ja SMT
Perinteisesti kiropraktinen hoito koostuu selkärangan manipulaatioterapiasta (SMT). Manipulaatiossa kiropraktikko tekee käsillä pienen ja nopean impulssin selkärankaan venyttäen nivelten nivelonteloa hetkellisesti. Usein tämä liike aiheuttaa pienen äänellisen naksahduksen tai rusahduksen johtuen ontelossa muodostuvista kaasukuplista. On kuitenkin huomattava, että äänen kuuleminen ei ole terapian tavoite, eikä se vaikuta hoidon tehokkuuteen. Manipulaation jälkeen on hyvä tarkistaa esimerkiksi liikepalpaatiolla, onko häiriöön saatu hoidolla haluttua muutosta. Alla yleisimmät itse käyttämäni tekniikat.
Kiropraktikot käyttävät monia eri hoitomenetelmiä, ja eri kiropraktikoiden hoitotyylit saattavat erota suuresti toisistaan. Yhteistä tekniikoille on kuitenkin pyrkimys korjata tunnistettuja toimintahäiriöitä.
Niskan SMT
Lapojenvälin SMT
Rintarangan yläosan SMT
Alaselän SMT
SMT nopeuttaa paranemista aktivoimalla hermostoa ja vähentämällä kivun tunnetta
Tutkimusten mukaan manipulaatiosta saatava terapeuttinen efekti perustuu nivelen nopeaan liikkeen aiheuttamiin muutoksiin hermoston toiminnassa. Manipulaatiolla pystytään lisäämään hoidettavan alueen ääreishermoston ja aivojen välistä informaation kulkua, jolloin aistimukset nivelten liikkeestä, asennosta ja lihasaktivaatiosta muuttuvat. Tämä muutos hermoston toiminnassa usein vähentää kiputuntemusta ja nopeuttaa paranemisprosessia.
Usein kysyttyä
Kiropraktiikan hyödyistä on eniten näyttöä alaselkä-, niskakipujen, päänsärkyjen, leukanivelen häiriön ja niskaperäisen huimauksen hoidossa. Sitä voidaan tosin käyttää myös osana muiden tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien hoitoa ja osana itsestään huolehtivaa elämäntapaa.
Yleensä kiropraktinen hoito aloitetaan tiheämmällä hoitojaksolla, jossa hoito tehdään n. 3-5 kertaa ensimmäisten muutaman viikon aikana. Tällaisella pienellä kuurilla saadaan tuloksia, jotka kestävät pidempään. Tämän jälkeen hoitojen väliä nostetaan noin 1-3 kuukauteen, riippuen asiakkaan tarpeista.
Koulutetun ja Valviran rekisteröimän kiropraktikon antama hoito on turvallista. Voit tarkistaa terveydenhuollon ammatilaisen pätevyyden JulkiTerhikistä.
On kutenkin tilanteita, missä manipulaatiohoitoa ei tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi murtumat ja sijoiltaanmenot, leikkauksella tehdyt kiinnitykset ja tekonivelet, infektiot ja tulehdukset, etenevää neurologista vahinkoa aiheuttavat välilevytyrät, sekä selkärangan rakenteiden kasvaimet. Koulutettu kiropraktikko selvittää mahdolliset kontraindikaatiot ja ohjaa tarvittaessa asiakkaan lääkärin vastaanotolle.
Taidokas, järkevä ja hyvinvointia palveleva manipulaatio ei satu. Hoidon aikana saattaa tuntua tosin pieni nipistys nivelen venyessä.
Kiropraktista hoitoa voi kokeilla esimerkiksi tavallisten alaselkäkipujen, niskakipujen, hartiajumien, huimauksen ja päänsärkyjen hoidossa. Hoitoa voi käyttää hieronnan tavoin myös yleisestä hyvinvoinnista huolehtimiseen.
Kiropraktikot, osteopaatit, OMT-fysioterapeutit ja naprapaatit hoitavat samoja vaivoja, eikä ammattien välillä ole käytännössä kyse kuin sävyeroista. Se, kenelle kannattaa mennä, riippuu asiakkaan omista mieltymyksistä sekä terveydenhuollon ammattilaisen ja asiakkaan kemioiden kohtaamisesta. Saman ammatin harjoittajien hoitotyylit ja suhtautuminen lääketieteeseen saattavat erota toisistaan huomattavasti. Kannattaa selailla ja vertailla eri ammattilaisten nettisivuja ja profiileja, ja yrittää selvittää millaista hoitoa kyseinen ammattilainen tarjoaa.
Yleistettynä Suomessa suurin osa kiropraktikoista keskittyy manipulaatiohoitoon. Jos et halua käsittelyä vaan kuntoutusta ja liikeharjoittelua, saattaa olla järkevää hakeutua fysioterapeutin (Kela-korvaus) tai muun kuntoutukseen keskittyneen ammattilaisen vastaanotolle. Mainittakoon tosin, että myös monet kiropraktikot tarjoavat liikeharjoittelua.
Kiropraktiikan juuret ovat 1800-luvun lopun Amerikassa, jossa se on saanut alkunsa samoihin aikoihin osteopatian ja naprapatian kanssa. Alunperin kiropraktiikka kehittyi vaihtoehtolääketieteeksi tavallisen lääketieteen rinnalle, jossa keskeisenä ajatuksena oli, että selkärangan nikamien virheasennot ja poispaikaltaan olo häiritsevät kehon normaalia toimintaa sairastuttaen ihmisen. Näin ajateltiin, että selkärangan manipuloinnilla pystytään vaikuttamaan minkä tahansa sairauden syntyyn ja etenemiseen.
Lääketieteen kehityttyä kiropraktiikka on kuitenkin sulautunut osaksi muuta fysikaalista terveydenhuoltoa keskittyen tuki- ja liikuntaelimistön häiriöihin ja näin välillisesti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Vaikka kiropraktisen hoidon perusajatus (nivelmanipulaatio) on pysynyt enemmän tai vähemmän samana, on käsitys sen takana olevasta vaikutusmekanismeista muuttunut.
Kiropraktikon ammattiin vaaditaan 4-5 vuotinen tutkinto, joka vastaa vaatimuksiltaan lääketieteen esikliinisen vaiheen koulutusta. Opinnot koostuvat esimerkiksi anatomian, fysiologian, patologian, radiologian ja psykologian aineista sekä käytännön opetuksesta. Tämän lisäksi vaaditaan valvottu vuoden kestävä kliininen harjoittelu.
Kiropraktiikan akateemisia oppilaitoksia ei sijaitse Suomessa, vaan suomalaiset kiropraktikot ovat pääasiassa koulutettu Isossa-Britanniassa, Espanjassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa. Koulutksesta voi lukea lisää Suomen Kiropraktikkoliiton sivuilta.
Ennen lääketieteen ja tutkimuksen kehitystä ajateltiin, että manipulaatiolla laitetaan luita takaisin paikoilleen, ja että naksahdus on merkki onnistuneesta sijoilleenmenosta. Huolimatta tiedon lisääntymisestä, nämä uskomukset edelleen pitävät pintansa asiakkaiden ja monien ammattilaisten keskuudessa. Tutkimukset kuitenkin kertovat, ettei manipulaatiolla korjata ”poispaikoiltaan” menneitä rakenteita, vaan hoito perustuu muutoksiin hermoston toiminnassa. Hoidon yhteydessä usein kuultava naksahdus syntyy kaasukuplista, jotka muodostuvat nivelontelon paineen äkillisestä laskusta, joka johtuu manipulaatiossa tapahtuvan nivelen venymisestä. Itse rusahduksella ei siis ole merkitystä hoidon tehokkuudessa.
Kiropraktikko ei ole lääkäri, vaan oma terveydenhuollon ammattinsa, kuten fysioterapeutti, osteopaatti tai naprapaatti.